Aquesta setmana, el govern i la banca han arribat per fi a un acord després de diverses reunions des del setembre d'aquest any.

Les noves mesures ajudaran més de 700.000 famílies amb el pagament de la hipoteca després de les recents pujades de l'Euribor.

Vols saber com funciona aquesta ajuda del govern per pagar la hipoteca?

 

parella sol·licitant hipoteca

 

Serà a través d'un mecanisme afegit al ja existent Codi de Bones Pràctiques (en vigor des del 2013), aplicat voluntàriament pel sector bancari, encara que l'aplicació d'aquest codi està supervisada per una comissió de control.

Això significa que quan sol·licitis a la teva sucursal acollir-te a aquesta ajuda, serà la banca qui tingui l'última paraula sobre si concediu-te-la o no.

 

 

Quins són els requisits per acollir-se?

Aquests són els requisits per sol·licitar l'ajuda del govern per pagar la hipoteca:

  • La vostra unitat familiar no ha de sobrepassar els 29.400 euros d'ingressos anuals.
  • El pagament de la hipoteca ha de superar el 30% dels ingressos familiars.
  • Que el pagament de la teva hipoteca s'hagi incrementat en un 20% els darrers mesos.
  • Que la hipoteca pesi sobre el teu habitatge habitual (no una segona residència).
kid building a house

En què consisteixen les ajudes?

  • Congelar la quota hipotecària fins a un any.
  • Allargar fins a 7 anys el termini damortització de la hipoteca.
  • Reduir el tipus dinterès sobre el capital principal ajornat.
  • S'ha eliminat la comissió bancària per amortitzar el deute total o passar la teva hipoteca de tipus variable a fix durant el 2023.

Quantes hipoteques hi ha a Espanya?

Només el mes d'agost del 2022 es van concedir 37.000 hipoteques per a vivenda de les quals un 70% es va formalitzar a tipus fix i un 30% a tipus variable.

Segons el diari El País, a Espanya actualment hi ha uns cinc milions d'hipoteques (el novembre del 2022), de les quals 3,7 milions estan formalitzades a tipus variable.

Les famílies en aquesta situació són les més afectades per les pujades constants de l'Euribor (tipus europeu d'oferta interbancària), que se situa el 23 de novembre de 2022 en un 2,8%.

Què és l'Euribor?

L'Euribor és el tipus d'interès mitjà a què un gran nombre de bancs europeus diuen concedir-se préstecs a curt termini entre ells per prestar-los a tercers (particulars i empreses).

A les hipoteques a tipus variable la quota i els interessos s'actualitzen en cada revisió (cada sis o dotze mesos habitualment), mentre que en els tipus fixos la quota es manté constant i estable segons el que s'ha pactat entre l'entitat bancària i el client.

Hi ha també la possibilitat de contractar una hipoteca mixta que combina una part fixa i una altra de variable (sent habitual pagar durant uns anys una quota amb interessos fixos i abonar durant un altre període d'anys una quota amb interessos variables).

Recorda que hi ha la possibilitat legal de canviar les condicions de la teva hipoteca (novació) i que pots canviar la teva hipoteca a una altra entitat bancària per aconseguir millors condicions (subrogació per canvi de creditor).

Dins aquesta subrogació pots canviar tant la persona (física o jurídica) que es farà càrrec del pagament daquesta hipoteca com lentitat bancària que assumirà el préstec bancari per limport que reste (assumint les despeses de modificació segons lentitat bancària).

Puc comprar un apartament d'obra nova a la platja si he demanat aquesta ajuda?

La mesura només està dirigida a famílies i usuaris que ja tinguin aquest deute contret amb el banc i no a nous deutors.

De la mateixa manera només està dirigida, com ja havíem esmentat, a la residència habitual i no a la compra d'un segon habitatge o successius, encara que la mesura porta a la palestra el Codi de Bones Pràctiques positiu per a tots els usuaris.

Un altre requisit que no estaria complint-se (si vols comprar un apartament d´obra nova a la platja) és que el deute amb el banc s'hagi vist incrementat en un 20% els últims mesos (ja que aquest lapse temporal encara no ha passat en una hipoteca de nova a obertura).

xalet adossat a la platja

 

Si segueixes somiant amb un xalet adossat a la platja o un apartament d´obra nova a la platja i per això has de sol·licitar una hipoteca, et deixem un enllaç al simulador de TAE (Taxa anual equivalent) del Banc d'Espanya on podràs calcular la TAE del teu préstec hipotecari i comparar préstecs de diferents entitats bancàries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *